Kloka ord från Kung fu panda filmen=)

Man möter oftast sitt öde på den väg man valt för att undgå det. ...

Softdag med hamburgare...

Hallå! Idag gick jag upp tidigt och satte igång med hemstudierna. Det gick mycket bra, kändes som att jag hade fotografiskt minne för några timmar=) Blev nästan klar med allt jag skulle göra på lovet så nu kan jag koncentrera mig på matten. Har gruvat mig hela lovet för att sätta igång och har inte riktigt kunnat koppla av eftersom att läxorna hela tiden spökat i bakgrunden. Men sen när det var dags så var det lätt som en plätt, till och med naturen kändes lätt idag, den har jag tyckt varit jättesvår innan. Så idag kan jag verkligen koppla av och ta det lugnt, har precis beställt hamburgare från Hasses kiosk, ska bli smaskens!

I tisdags kom mamma hit och hälsa på, det var jättetrevligt! Vi prata och åt god middag som hon betalde=) Bra att mamma finns när man är fattig student=) Jag gjorde plankstek och den blev perfekt. Det var inte lika roligt efteråt när man låg proppmätt på soffan och var ändå tvungen att trycka i sig ett kilo godis. Fick huvudvärk och mådde illa på kvällen. Men vi hade riktigt trevligt iaf!

Igår åkte mamma och Kelly hem igen och det blev tomt här hemma, både jag och Joline lider av separationsångest. Det är alltid så tråkigt att skiljas från gott sällskap. Men livet måste gå vidare och här är jag nu idag, en glad "supersmart" tjej som älskar livet och alla dess överraskningar och prövningar som man alltid på något sätt lyckas ta sig igenom! Oftast tack vare goda vänner och en stark vilja!

Hade så gott!

Puss och kram på er!


Syrran e här och hälsar på...

Hallå! Helgen har varit lugn och skön! I fredags åkte vi och lämnade Joline hos sin pappa i Örebro och på hemvägen stannade vi till vid IKEA och gick runt en stund. Det är alltid mysigt att gå runt där tycker jag, och drömma sig iväg lite. Sen att man inte kommer att ha råd att handla på ett par år är ju en annan femma. Efter IKEA slösade vi våra sista pengar på MAX och det var ju supergott för stunden men när man sen satt där i bilen med mat stoppad upp i halsen så var man inte så nöjd med att ha lagt de sista pengarna på hamburgare. Det är lätt att vara efterklok! Efter det åkte vi hem och gosade framför tv:n hela kvällen. En superdag helt enkelt.

På lördagen blev jag väckt ur min skönhetssömn av lilla mamma som ville meddela mig om att hon satt min syster på tåget och skulle vara framme i Ludvika vid kl 14. Efter att jag hämtat henne åkte vi hem och lagade god mat, fläskkotletter med vitlökskroketter och bea, mums! Det blev film- och myskväll!

Idag var jag och Kelly på gymmet i någon timme och sprang av oss den goda maten och chipsen från lördagens myskväll. Det var superskönt när man väl var klar! När vi kom hem hade Jocke redan kommit med Joline så det har varit full fart sen dess. Nu ska jag ut i tvättstugan, ska bli såå roligt!

Hoppas att ni också har haft en lugn skön helg! Puss och kram på er!






Jag och lillasyster Kelly!

Busungen klippte av sig håret på dagis=)

I tisdags när jag kom hem från skolan fick till min förvåning se att min kära dotter hade klippt sitt hår på dagis. Rakt av på båda sidorna. Det lustiga var att vi nyligen har pratat om sådana incidenter på skolan och jag bara hoppades på att Joline inte skulle gå igenom den fasen. Där fick jag, en vecka senare var det "klippt". Så i fredags åkte vi till Terese som är en vän till familjen och en hårfrisörska. Det blev riktigt lyckat, superfin frisyr faktiskt! Hon ser mycket äldre ut men på samma gång en riktig busunge, påminner om Lotta på Bråkmakargatan.

Det är nog bara jag som vill att hon ska ha långt hår. Jag sa till henne när jag fick syn på att hon klippt sig själv att "jaha nu får du klippa av dig allt hår", men hon sken upp som en sol och sa att hon ville ha kort hår. Så det var bara att smälta och ringa Terese. Kan vara skönt att hon har kort hår, då slipper jag springa runt halva lägenheten varje morgon för att jaga henne med borsten=)

Haha just det! Jag fick visa legg idag när jag köpte cigaretter=) Är så komiskt för jag har typ inte behövt visa legg alls förut, inte ens innan jag fyllde 18, men nu får jag visa hela tiden. Systemet kan jag förstå, men cigg, jises det var ju typ 7 år sen jag var under 18=) Och en sak till, busschaufförerna här tar för givet att jag är under 20 så jag åker för halva priset=) Haha, jaja får vara glad så länge jag ser ung ut!

 

Lite före och efterbilder=) Puss och kram på er!







Tjejkväll...

Hallå! Uppe med tuppen idag och jag känner mig jättepigg, skönt som tusan! Till min förvåning var det lika lätt att få upp Joline, detta måste betyda att vi närmar oss ljusare tider. Jag längtar verkligen till sommaren, tänk att slippa klä på sig tonvis med kläder och ändå frysa fingrarna av sig. Dra en klänning över huvudet och knalla runt barfota, fy vad skönt!

Helgen har varit helt ok. Tjejkväll med Jollan och Cecilia i fredags och myskväll med familjen på alla hjärtans dag=) Igår var jag till gymmet, det är sant jag har inte slutat än=) Jag går faktiskt minst tre dagar i veckan och det känna underbart att få tillbaka energin igen! Oftast kör jag 30 minuter motion och sen 30 minuter styrka, det är en bra kombination för man tröttar inte lika lätt då! Efter gymmet laga jag mat, riktigt potatismos med kokt korv och räksallad, det var supergott! Ett plus med att träna är ja att man kan trycka i sig nästan vadsomhelst efter=) Efter maten pluggade jag lite historia och sen började jag läsa i "Fjodor Dostojevskijs" Brott och straff, den var oerhört fängslande och jag ville inte lägga ner den. Men, men jag får fortsätta läsa idag!

Hoppas att ni får en underbar dag, puss och kram på er!




Från tjejkvällen=)

Vågen...

Hej på er! Allt e fint med mig, har börjat vänja mig vid stressen och känner att träningen hjälper mig att koppla bort den. Jag känner mig pigg, strak och glad! Idag har jag varit i skolan, tränat, gjort klart min sam.läxa, lekt med Joline och nu väntar jag på min kära sambo som jobbar eftermiddag. Sam.läxan var lätt och rolig att göra med tanke på att jag skrev om sjukförsäkringen och jag kan ju redan det mesta om den eftersom jag jobbar fackligt också. Det är skönt när saker och ting går lätt ibland!

Det är så underbart att plugga, det är så roligt nästan hela tiden. Ett stort plus är ju de underbara vännerna som jag har fått på köpet också puss på er! Jag tror att jag vill plugga hela livet, kan man det? Nja man får väl bara CSN för 6 år högst eller nått har jag för mig. Men ändå, Micke kanske vinner på lotta så jag kan plugga hela livet. Jag vill bli allt=) Det är ju lika bra eftersom jag absolut inte kan bestämma mig för vad jag vill bli. Hur mycket jag än försöker avgränsa mig blir förrådet bara större och större. Civilekonom, barnmorska, jurist, psykolog....and so on. Åh, jag blir tokig! 15 april är sista ansökningsdagen och jag är mer kluven än någonsin! Please help me! Ångest! Snart får jag ta till drastiska åtgärder som att dra lott eller nått! Varför blev jag född i vågen tecken, de är min stora förbannelse, jag är verkligen som en våg. Jag velar om allt hela tiden, när ska jag finna en jämvikt? Skulle vara bra om den kom typ öh, NU! Det här gäller liksom resten av mitt liv! Nope dehär hjälper inte, det brukar hjälpa att skriva av sig sin ångest men det går inte nu, jag är i upplösningstillstånd, jag är livrädd men samtidigt så ser jag så otroligt mycket fram emot vad jag kommer att komma fram till för lösning! Puss på er!

 

 

Här är min sam.läxa för den som vill ha nått att läsa=p

 

Sjukförsäkringen

 

Sjukförsäkringen är ett skyddsnät för den som av någon sjukdom tvingas stanna hemma från arbetet. Den första dagen man är hemma kallas för karensdag och den är helt obetald. Efter det är det arbetsgivaren som betalar ut sjukpennig som består av cirka 80 procent av sin vanliga lön, dock kräver arbetsgivaren sjukintyg från och med den sjunde dagen. Om man skulle bli sjukskriven längre än tre veckor får man istället pengar från försäkringskassan. Här tycker jag att facket har en viktig del också för om man är medlem där betalar även de ut cirka tio procent av ens lön i sjukersättning och då är man uppe i 90 procent och det är man absolut värd efter att ha slitit i år på samma arbetsplats. Det är mycket bra att arbetsgivaren får stå för de tre första veckorna, för min del skulle de gärna få stå för mera eftersom det då blir viktigt även för arbetsgivaren med en bra arbetsmiljö.

 

Det är ju lite tråkigt med karensdagar, är man sjuk ofta så förlorar man mycket pengar på dem. Men är man sjuk mer än tio gånger på tolv månader så kan man ha rätt till sjuklön eller sjukpenning redan från första dagen. Det kallas för allmänt högriskskydd och det kan man få om man har t.ex. ett godkänt läkarintyg på någon slags sjukdom som gör att man blir sjuk ofta.

 

Om man skulle bli uppsagd under tiden som man är sjukskriven så måste man ringa till försäkringskassan och tala om det så att man får rätt ersättning. Annars kan du bli återbetalningsskyldig istället.

 

Visst låter det bra det här med sjukförsäkring. Men frågan är om man idag inte blir sjukare än man var innan av att vara sjukskriven, tack vare den nya sjukförsäkringen som trädde i kraft i juli förra året. Eftersom sjukskrivningarna hade ökat så markant under 2000-talet ville våra kära borgare få ut flera människor i arbete. Men istället för att satsa på en bra rehabiliteringsplan så försämrade man sjukförsäkringen markant och det har gjort att många sjukskrivna har fått gå över till socialen. Vilket i sin tur leder till mycket knaper ekonomi och det vet ju alla att ingen mår bra av en tom plånbok.

 

Det som är nytt i systemet eller försämrat skulle jag vilja kalla det är den nya ”rehabiliteringskedjan” som består av olika gallringar. Första gallringen görs efter sex månader och där bedömer försäkringskassan om du är tillräckligt sjuk för att få mer pengar, det sjuka är att man får olika svar av olika handläggare så har man tur så får man fortsatt sjukpenning fram till dag 181. Sen kommer den andra gallringen, senast på dag 181 gör försäkringskassan en ny bedömning för att se om man kanske skulle klara ett annat jobb med andra arbetsuppgifter. Tycker de att du kan jobba med något annat så blir du av med din ersättning. Bedömer dem att man inte klarar det så får man pengar i ytterligare 183 dagar. Men sen är det stopp, efter alltså 364 dagar så stängs man av från ersättning. Det finns vissa undantagsfall som kan få förlängt till 550 dagar med lägre ersättning men då ska man i princip ligga på dödsbädden. Där hade vi den tredje och sista gallringen. Ramtiden för de 364 dagarna är cirka 15 månader och det innebär att du alltså inte kan friskskriva dig någon vecka för att sen sjukskriva dig igen efter de 364 dagarna. Detta är för att man verkligen inte ska få sjukpenning i mer än 364 dagar.

 

Så när man väl blir avstängd och inte klarar av att arbeta så blir nästa destination en enkelbiljett till socialkontoret och chansen på returbiljett till ett normalt liv efter är minimal.

 

Detta gör mig riktigt förbannad! Många säger att det är fuskarnas fel att det har blivit på det här sättet, att det här kommer att sporra dem att gå tillbaka till arbetet eftersom man får mindre pengar av socialen än från sjukförsäkringen. Saken är bara den att det inte alls är så mycket fusk som media och andra vill få det att verka. Den lilla procent av de som fuskar är ingenting mot hur många det är som verkligen vill gå tillbaka till arbetet men inte kan. Men ändå får den som är långtidssjukskriven en stämpel som lat och oengagerad. De som verkligen är sjuka blir behandlade som skit idag, de hinner inte vara hemma och hämta kraft för att kunna rehabiliteras och återvända till arbetet. Det ända dom får göra är att kriga mot försäkringskassan och göra allt för att ekonomin ska gå ihop överhuvudtaget.

 

Nej det måste finnas en bättre lösning för att få in människor i arbetslivet. Det blir ju knappast bättre av att stänga dem ute. Det ökar bara klassklyftorna och fattigdomen ännu mera och våran såkallade välfärdsstat tynar sakta bort. Politikerna kanske skulle tänkt på konsekvenserna innan de sänkte skatterna och tog bort förmögenhetsskatten, men vad kan man begära av ett patrask högerreaktionärer. Nu är det de sämst ställda i samhället som får ta smällen för de rikas skattesänkningar!

 

Min lösning då? Jag tycker att vi helt enkelt ska höja skatterna för höginkomsttagarna och sätta tillbaka förmögenhetsskatten. Ta tillbaka det gamla sjukförsäkringssystemet och satsa pengar på en detaljerad och effektiv rehabiliteringsplan. Att vissa fuskar kommer vi aldrig komma undan men de som är sjuka ska verkligen få en ärlig chans att komma tillbaka. Eller ja inte bara en chans, flera chanser, de måste bli motiverade och knuffade i rätt riktning istället för att bli hotade av fattigdom och utanförskap. Om de sen nekar till en bra rehabiliteringsplan kanske man kan börja tala om socialbidrag. Men så länge det finns människor som är sjuka men vill arbeta måste vi göra vad vi kan för att hjälpa dem tillbaka till ett normalt liv. De ska inte behöva känna sig som en belastning för samhället utan de ska känna sig behövda och trygga i sitt eget land. Många som har gått hemma under en längre period mår ofta mycket dåligt psykiskt på grund av brist på social stimulans. Det behövs stödgrupper, arbetsträning/praktik, studiecirklar, utbildningar och mycket mera för att tända glöden hos långtidssjukskrivna, men framförallt behövs förståelse och lite mänskig solidaritetskänsla!

 


Jag lever Melissa!!!

Hallå där ute! Visst lever jag systeryster=) Men det har varit rätt tufft en tid nu, allt bara jävlas med mig hela tiden känns det som. Bilen går sönder, hinner inte med skolan, hinner inte med att uppfostra Joline, hinner inte med mig själv alls. Fick ett sammanbrott här förra veckan, var helt slut och trött på allt. Jag blev som en tonåring igen som bara tänkte "jag skiter i allt". Ja jag ville skita i allt, ge upp helt enkelt, men sen kom jag på mig själv! Så jävla patetisk, som om jag skulle vara den enda i världen med problem. Nej nya tag, nya rutiner, ny glöd! Nu rullar allt på igen och jag känner att kraften kommer tillbaka, jag vill och jag vet att jag kommer klara detta!

Jag har faktiskt börjat träna igen! Äntligen så kom jag iväg, efter några provpass skrev jag idag under kontraktet till mitt nya liv! Det känns redan underbart, jag fattar inte att man är så dum att man slutar träna när man vet hur bra man mår av det. Jag blir pigg och glad, sen är det ju inget minus att man så småningom blir snygg på köpet=) Gymmet är som klippt och skuret för mig, Må bättre heter det och ligger inne i Ludvika. Man får personlig tränare, gratis barnvakt, gå på hur många fitness pass man vill och titta på snygga kroppar medans man tränar=) (Självklart är ingen snyggare än min kära sambo;-)) Nej så nu känner jag att jag har fått den tid jag behöver för mig själv och utav detta blir tiden med Joline också mycket effektivare med tanke på att hon får leka med en pigg och glad mamma. Fan vad jag är bra!

Imorgon ska vi ha filmkväll här hemma och några polare från skolan kommer hit. Det ska bli jättetrevligt faktiskt att träffas lite i hemmiljö. Först när jag slutar skolan ska jag köra Joline till Örebro, hon ska tillbringa helgen med sin pappa vilket hon verkligen ser fram emot. De träffas ju bara varannan helg nu tills Jocke har fått sin lägenhet och då är det klart att hon saknar honom mycket nu när hon är van att vara där varannan vecka.

Ville bara berätta att jag lever och mår bättre än på mycket länge och önskar er alla en riktigt god jul=) Hehe var bara tvungen kändes så klyschigt när jag skrev=) Nej men allvarligt trevlig helg på er!

Puss och kyss



Förresten! Är nu en stolt ägare av ett gymkort och ny vattenflaska fick man på köpet också, väldigt generöst=)

RSS 2.0