Gud vad kul!




Nu i veckan är det Boken på arbetsplatsen på Brunnsviks folkhögskola och idag så var Göran Greider där och hälsade på. Vi fick lyssna till ett samtal mellan Greider och min svensklärare Christina Garbergs-Gunn, de samtalade om boken "Det gångna är som en dröm och det närvarande förstår jag icke". Boken handlar om Poeten Dan Anderssons liv. Det var mycket intressant att lyssna till eftersom jag precis läser den boken nu. Det är så roligt att se och höra författaren i verkligheten och det gjorde mig extra sugen på att läsa klart den mycket intressanta och välskrivna boken.
   Göran Greider är en högt allmänbildad människa som jag hyser stor respekt för, han är författare och chefsredaktör på tidningen Dalademokraten. Vi har inom svenskan i skolan pratat mycket om honom så det var riktigt kul att få höra honom tala och läsa ur sin bok om Dan Andersson idag. Tack för det!
   För övrigt vill jag rekommendera boken, läs den, ni kommer inte att ångra er!

         
Författare: Göran Greider
Bibliografisk person: Dan Andersson
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Bandtyp: Inbunden, Språk: Svenska 
Utgiven: 200809, Antal sidor: 333
Vikt i gram: 595
ISBN10: 9100110701
ISBN13: 9789100110703                             

Beskrivning:
  

Den femtonde september 1920 vid femtiden på eftermiddagen stiger Dan Andersson av tåget i Stockholm Han uppsöker Torsten Fogelqvist på DN:s kulturredaktion och lämnar sedan sitt bagage på hotell Hellman. Senare på kvällen går han på Berns salonger med några vänner och återkommer vid halvtvåtiden på natten till hotellet, rätt så berusad. Dagen därpå hittas han död av cyanväteförgiftning på sitt rum.
   Utifrån denna redogörelse för Dan Anderssons sista dag i livet och den följande polisutredningen berättar Göran Greider genom återblickar om hans täta band till staden, om den dramatiska kärlekshistorien med östermalmsflickan Märta Larsson och om umgänget med det konstnärskollektiv som han skildrade i sina romaner. Dan Anderssons liv och verk speglas i varandra och en delvis annorlunda bild av finnmarksskalden växer fram, där hans djupa klyvnad mellan stad och land, mellan det svenska och det finska ger insikter om hans känslor av hemlöshet och ständig längtan. På så sätt blir han i Göran Greiders livfulla bok på en och samma gång en röst i vårt eget nu och ett eko från det länge sen förflutna.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0